Fotós sztorik

Fotós sztorik

Tájképrajzolás és smart retouch mesterséges intelligenciával

2019. december 14. - Nagy Sándor Zsolt

A nyáron sokakat lázba hozott a FaceApp nevű alkalmazás, amely azokat is elérte, akik nem akartak tudomást venni a mesterséges intelligencia hétköznapjainkba csempészéséről. Ez a technológia azonban már a részét képezi a mindennapjainknak és vélhetően egyre nagyobb teret fog hódítani. 

A képi és vizuális tartalmak tekintetében jelenleg is sok mindenre képesek az AI szoftverek. Lássunk néhány példát:
- arcfilterek, arcszűrések: segítségével retusálhatjuk vagy megváltoztathatjuk az arcunkat. Sokszor ez még a humoros vagy az indokolt határán belül mozog, sokszor viszont képesek vagyunk átesni a ló túloldalára. Fontos megjegyezni, hogy ezek a szoftverek már nemcsak hogy telefonokon is működnek, hanem főként okoseszközökön keresztül használják az emberek.
- deepfake videók: ezzel a kategóriával már több probléma akad. Képi vagy videós tartalom felhasználásával élethű videós tartalmakat készíhetünk, amelyeknek semmi köze a valósághoz. Néhány éve robbant be a köztudatba, hogy egy politikai beszéd felvételén hajtottak végre módosítást, megváltoztatva ezzel a beszélő alany személyiségét. A technika a pornóiparban is népszerű: olyan emberek fejét szerkesztik oda a pornós szereplő arcára, akik valószínűleg sosem vállalnának effajta szerepet, vagy esetleg már nem is élnek. A filmiparban a cgi technológia már évek óta ott tart, hogy digitális módon megváltoztatják a szereplőket, viszont ennek többnyire alkotói döntés az oka.
2013-ban egy reklám kedvéért feltámadt Audrey Hepburn. A reklám többnyire pozitív fogadtatást kapott, de sokan nem tudtak nem elvonatkoztatni a tényektől: Hepburn már nem él és ehhez nem is adott engedélyt. 

A jelenlegi bejegyzésemben két mesterséges intelligenciát használó szoftvert mutatok be, amelyek bárki számára elérhetőek.

NVIDIA INPAINTING

Az Nvidia Inpainting szoftverével néhány kattintással kijelölhetjük egy általunk feltöltött fotón a nem tetsző részeket, amelyet aztán a program néhány másodperc gondolkodás után átalakít. A példa kedvéért Patricia Arquette színésznőről töltöttem fel képet, aki ötven év felett már sok ráncot magára szedett. A szoftver segítségével tehát, bármiféle speciális eszköz használata nélkül, képszerkesztési előismeretek hiányában, fél perc alatt tudunk egy retusált változatot készíteni. Az eredeti fotón egy maszkot kell létrehozni, azaz egy ecsettel kell berajzolni azokat a részeket, amelyeket megváltoztatni kívánunk. Ebben a példában a nagyobb ráncfelületeket jelöltem ki, amelyet a szoftver elég szépen kidolgozott.arquette.jpg

NVIDIA GauGAN

Ezzel a szoftverrel is mesterséges intelligencia alapú kreációkat hozhatunk létre, viszont jóval több eszköz áll rendelkezésünkre. Ki tudjuk választani mit szeretnénk látni a képen: tetőt, talajt, házat, kerítést, fát, stb. Mindegyiknek van egy saját gombja, melyet kiválasztva egy ecsettel tudjuk a vászonra felvinni az adott dolgot. Ezek után az enterszerű gombra kattintva a gép kidolgoz egy tájképet az általunk megadott paraméterek alapján.

letoltes_2.png

letoltes_1.png

Nos az eredmény inkább idézi a fotográfia kezdeti éveit, mintsem egy élethű fényképet, de valahol el kell kezdeni, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5615352014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2019.12.17. 13:57:27

Itt lehet kipróbálni. www.nvidia.com/research/inpainting/selection
Én a borostám próbáltam eltüntetni, nagyon rossz eredménnyel. Maradok a Ps-nél.
süti beállítások módosítása