Fotós sztorik

Fotós sztorik

Miért (nem) jó az Instagram a fotósok számára?

2020. július 31. - Nagy Sándor Zsolt

Az Instagram, csakúgy mint más közösségi oldalak csakhamar beférkőztek az életünkbe. Egy évtizede még azt sem tudtuk mi az, ma meg már (még) napi jelleggel görgetjük a képeket. Bár valamennyien kedveljük a social media felületeket, és próbáljuk kihasználnak annak lehetőségeit, gyakorló fotósként, fotóművészként ez a platform nem ad annyit, amennyit szeretnénk.

jiji.jpg

1. A feedben átlagosan minden negyedik poszt hirdetés

Bár alapvetően az egy pozitív lehetőség, hogy kiemelhetjük a saját képeinket, tartalmainkat pénzért, így sok emberhez juthatunk el... de mindennek van egy határa. Egy átlagos felhasználó nem a reklámokra kíváncsi, és sok bosszúságot okoz, hogy gyakran teljesen irreleváns posztokat kapunk, valamint szó szerint elveszünk a reklámok közt. Ez azt is jelenti, hogy több időt kell az Instagramon töltenünk, ha a valódi ismerőseink posztjaira vagyunk kíváncsiak.

2. A lájkok száma nem az esztétikum alapján növekszik

Ez más platformokra is vonatkozik, ugyanakkor tény, hogy egy vásárolt hirdetés, egy szponzorált tartalom, a kiválóan eltalált hashtagek könnyedén növelni tudják a bejegyzések kedveltségi rátáját. Viszont, ha nem használunk helyszínmegjelöléseket, releváns hashtageket, hangzatos leírásokat, akkor kevés emberhez jutunk el. Kevesebb elérés -> kevesebb lájk. Sokan hagytak már fel az IG-mal csak azért, mert a díjnyertes fotójukatt kevesebben kedvelték, kommentelték, mint egy vécés szelfit.

3. A képek átméreteződnek kis méretre

1080pixel. Nem sok. Belenagyítanál a részletekbe? Szeretnéd látni a madár tollazatát egy kiváló természetfotón? Nem fogod. Az 1080pixel egyszerűen kevés bármilyen részlet átadásához.

4. Álló tájolású fotók? Kinek kell az!

Bár már megjelentek a vertikális videók, klipek, hirdetések az életünkben, az álló tájolású fotókat teljes mértékben ellenzi az Instagram képfeltöltője. Nem szeretném ecsetelni, de egy fényképezőgépet és egy telefont is két tájolásban lehet alkalmazni. Egy portrénál pedig nem jó, ha a fejébe kell belevágni a modellnek, de az sem jó, ha a végtagokat kell csonkolni a szerencsétlen módszerek miatt. Ez az Instagram legégetőbb hiányossága, és abszolút érthetetlen miért kell croppolásra, vagy éppen keretezésre buzdítani az embereket.

5. Nem tudsz kényelmesen hivatkozni

Szeretnéd bemutatni, hol lesz kiállításod, hol jelent meg a legutóbbi képed? De szeretnéd a portfóliós oldaladat, személyes honlapodat is elérhetővé tenni? Ez nem fog menni, a BIO felület ugyanis csak egy kattintható linket képes kezelni. Bejegyzésekben szintén nem lehet kattintható linket alkalmazni. Bosszúság a köbön.

Látható, hogy az Instagrammal rengeteg kompromisszumot kell kötnie mindenkinek, viszont legalább jó sokan használják. Számos fotós platform jött létre az elmúlt évtizedekben, legyen szó az 500px-ről, a Behance-ről, vagy a Flickr-ről, de a legtöbb fotós talán most is az Instagramon érhető utol.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3916097222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.01. 23:50:43

Én azt rühellem benne, amit a pinterestben is, hogy nem lehet regisztráció nélkül nézegetni.Nemég még valameddig engedte, mostanában már egyre inkább semennyire illetve csak bélyegképek erejéig.Én meg nem fogom mindenféle szirszar fiókok miatt regisztrálgatni és/vagy bejelentkeződve maradni állandóan mindenhová.
Nem mutatod?Dögölj meg!
:-))))))))

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2020.08.02. 19:56:53

@geegee:
A sztorikat meg lehet tekinteni akár fiók vagy bejelentkezés nélkül is. Bár lehet lelövik majd ezt is, hogy a "kémkedés" megszűnhessen.
storyinsta.com :)
süti beállítások módosítása