Fotós sztorik

Fotós sztorik

Testképzavar - a férfiakat is ugyanúgy érinti

2020. október 07. - Nagy Sándor Zsolt

Azt gondolom, manapság egyre nagyobb teret kapnak a a közbeszédben a különböző problémák, zavarok. Ma már sok mindenről nem tabu beszélni, különösen azokról a problémákról nem, amelyek kialakulásában a médiának is nagy szerepe van.
Kétségtelen, hogy sokan egyszerűen elvesztik realitásérzéküket, és úgy érzik, hogy filterek nélkül már nem is nézhetnek ki jól. Gyakran az esetleges testi hibákat, anyajegyeket, pigmenthiányokat próbálják elfedni különböző effektusokkal. A plasztikai műtétek nagyobb része ma már a szelfiknek köszönhetően történnek meg. A Snapchat-diszmorfiában szenvedő páciensek a már feltúrbózott képekkel állítanak oda a műtőbe: "így szeretnék kinézni!."

A nők testképzavaráról számos szakirodalom lelhető fel: az egyre vékonyabb modellek, kifutómodellek, az amerikai szépségideál, a reklámok szereplői formálták az elmúlt évszázadban az ízlést, a trendeket és elvárásokat. Míg a múlt század végén az erős, természetes vonalakat gyakran eltűntető címlapretusálások ellen emelték fel hangjukat az emberek, ma már inkább a különböző filterek okozzák a problémákat. A nagy brandek társadalmi üzenetei ma már igyekeznek azt közvetítetni, hogy "szeresd magad", "fogadd el magad", te is szép vagy"; ugyanakkor az online térben hasító "módosítsd magad", "tűnj ki a tömegből" trendek mellett ezek egyszerűen nem tűnnek elégnek.
Mi a helyzet a fiúkkal, férfiakkal? Ők milyen problémákkal küzdenek? Ők is a filterek megszállottjai? 

pexels-tim-savage-768332.jpg

1999-ben egy massachusetts-i kutatás azt tűzte ki célul, hogy megvizsgálja a fiúgyermekeknek szánt akciófigurák méreteit. Úgy vélték, hogy azok a játékok, amelyekkel nap mint nap játszanak a fiatalok, jelentősen befolyásolják az idealizált férfi testképet A kutatásban megmérték a karokat, a mellkast és egyéb jellegzetességeket, amelyeket aztán egy átlagos felnőtt férfi 1,78m-es magasságához viszonyították. A kutatásban fotók is szerepelnek, amelyek egyértelműen, számadatok nélkül is bemutatják, hogy a túlzott izmokat kedvelték az ezredforduló környékén a játéktervezők. Az 1973-as G. I. Joe bábu 31cm-es bicepsszel rendelkezett, az 1991-es bábuk készítői már 41.5 cm-es bicepszet találtak kívánatosnak.

A tetoválások és testmódosítások a férfiak körében is roppant népszerűvé váltak az elmúlt évtizedekben. Mégha ezek nem is olyan módosítások, mint a plasztikai műtétek, többnyire véglegesnek mondhatóak. Ezen felül utalnak arra, hogy a készítőik nem teljesen elégedettek a testükkel, érdekesebbé, színesebbé szeretnék azt tenni.
Egy 2012-es kutatás arra kereste a választ, milyen jellemzők igazak azokra az emberekre, akik tetováltak. A kutatás azt mutatta, hogy a tetovált férfiak magasabb szexuális aktivitást mutatnak - legalábbis a partnerek lecserélésének intenzitását tekintve. A cigarettázás is egy érdekes mutató, mivel a dohányosok 30%-ának volt tetoválása, ugyanakkor a nemdohányzók közül csak 10% végeztetett tetoválást magán. A depresszió megjelenése is magasabb arányban jelenik meg a tetováltak körében. A kutatás még kitér az iskolai végzettségre, alkoholizásra és a füvezésre is - akit ez bővebben érdekel,  a tanulmány forrása lentebb olvasható. A tetoválásokat nagyban népszerűsítették a 90-es évek rapperei, néhány film és klip.

Bizonyára senki nem lepődik meg azon a tényen, hogy egy 16 éves fiú és egy 26 éves férfi teste nem éppen ugyanúgy néz ki. Főleg akkor nem, ha utóbbi folyamatos edzésben van. Az amerikai tévésorozatok számos problémát és testképzavart képesek okozni: általánossá vált az a trend, hogy egy tini szereplőt, általában egy 5-10 évvel idősebb színész játssza [a női szereplőknél is megvan természetesen a hasonló trend, amelyet gyakran a fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos törvényekkel is összefüggésbe hoznak]. Ezzel alapvetően nincs is gond, amíg pl. vetkőzni nem kezd az adott szereplő. Tesi óra van a gimiben vagy az öltözőben, uszodában játszódik a jelenet? Mit érez egy tizenéves srác, akinek külseje a nyomába sem ér a vele egykorú karakternek? Tele van pattanással, alig van hangja a mutálástól, mindennek érzi magát, csak nem erősnek. A tévésorozatok és filmek pedig azt sugallják: egy tizenéves egy igazi férfi már, kigyúrt, jólfésült, hibátlan bőrrel rendelkezik.

17eves.jpg

Természetfeletti vagy sem, azért ez a srác nem 17 évesnek néz ki, ugye? Pedig a sorozat szerint annyi.

 

Számos példát fel lehetne sorolni a témában, viszont én ezt a három területet hoztam el most nektek. Szerinted mi alakítja a legjobban a férfiak testképpel kapcsolatos gondolatait? Melyek ezekből károsak?

 

Hivatkozott tanulmányok

Pope, H. G., Olivardia, R., Gruber, A., & Borowiecki, J. (1999). Evolving ideals of male body image as seen through action toys. International Journal of Eating Disorders, 26(1), 65–72.

Heywood, W., Patrick, K., Smith, A. M. A., Simpson, J. M., Pitts, M. K., Richters, J., & Shelley, J. M. (2012). Who Gets Tattoos? Demographic and Behavioral Correlates of Ever Being Tattooed in a Representative Sample of Men and Women. Annals of Epidemiology, 22(1), 51–56.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2016225568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2020.10.09. 09:34:29

Van benne igazság. Csak hát a tévében/moziban is a szépet akarjuk látni.

Ettől még lehetne mértéket tartani, de kérdés, hogy jó világ születne-e abból, ha Hollywood ezt is elkezdené szabályozni?
Addig meg marad a készítők jóízlése...
süti beállítások módosítása