Fotós sztorik

Fotós sztorik

Virtuális portréfotózás - a kijárási tilalom gyermeke

2020. június 06. - Nagy Sándor Zsolt

A koronavírus, a kijárási korlátozás, tilalom az élet minden területére nagy hatással volt. Az emberek új elfoglaltságokat találtak maguknak, sokan otthonról dolgoztak, vannak, akiknek teljesen új hivatást kellett találni, mert a saját szakterületük szinte megszűnt létezni. A fotózásban a következő dolgok történtek, legalábbis amire én felfigyeltem:

- sok esküvőt, rendezvényt lemondtak, a hivatásos fotográfusok jelentősen kevesebb munkával számolhattak,
- számos fotózást le kellett mondani a rendezvényeken felül is, vagy azok megtartása a helyszínek miatt ellehetetlenült,
- népszerűvé vált az üres város mint téma,
- a kiesett portréfotózásokat virtuális fotósorozatokkal igyekezték pótolni.

Bár itthon nem sok jelét láttam az internetes kattintgatásnak, nemzetközi téren tele van vele a Youtube, valamint az Instagram. A virtuális vagy távfotózás bizony nem új dolog, amióta van webkamera, számos kísérlet irányult már ezen műfaj elismertetésére.

Miről is van szó? Kell hozzá egy jó internetkapcsolat, egy lehetőleg jó minőséget biztosító web/előlapi kamera, Facetime/Zoom/Meet, stb. alkalmazás. Továbbá egy fotómodell, és egy "fotós".

Mi a menete? A fotóalany körbejár aktív videókapcsolat közben a laptopjával/tabletjével/telefonjával lassan a szobában, házban, kertben. A fotós ezalatt erősen figyeli a fényviszonyokat, hol lehet a legjobban fotózni a modellt. A megfelelő viszonyoknál a modell lerakja az eszközt. Miután videókapcsolatról van szó, tökéletesen hallja egymást a fotós és a fotóalany. Így a modell felveheti a pózokat, amelyeket a fotós vagy képernyőkép rögzítési technikával, vagy a saját monitorjának fényképezőgéppel való lefotózásával örökít meg. 

Mi a jobb technika és milyen a végeredmény? Ezek a képsorozatok soha nem lesznek olyanok, mintha egy valódi portréfotózáson vennénk részt, ellenben nem kell költenünk sem lámpákra, fényekre,  derítésre, vakura, utazásra, stb. A csupán portréfotózásból élő alkotók viszont új ügyfélkört alakíthattak ki, valamint aktívan tudták tartani a social platformjaikat, ami egy nyertes szituáció, amikor nem tudja az ember a munkáját a megszokott módon végezni. 

Ha érdekel a téma, keress rá a hashtagekre, vagy nézd meg Tori Ichikowitz videóját, aki a monitorfotózás technikával készített fotósorozatokat.

#facetimephotography
#virtualphotoshoot
https://www.youtube.com/watch?v=pMPIvROy_n4 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6015744524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása