Fotós sztorik

Mit árul el magunkról egy szelfi?

2020. június 29. - Nagy Sándor Zsolt

A különböző közösségi oldalakon a városi és természeti tájképek, turistafotók, valamint a portrék/szelfik állnak a középpontban. A két évvel ezelőtt készült magyar Instagram kutatás kimondja, hogy mindkét nemre vonatkozóan a városi, természeti tájképek állnak a legelőkelőbb helyen, ezután az érdekes pillanatok felvételeit keresik a felhasználók, majd a barátokról, családról készült képeket. Ázsiára, Szingapúrra vonatkozóan kutatás igazolja, hogy az Instagram platformon a feltöltött fotók 20-30%-án jelenik meg arc.
Tehát a portré, a szelfi továbbra is töretlen - de mit árul el rólunk egy ártalmatlannak tűnő felvétel?

Tovább

Virtuális portréfotózás - a kijárási tilalom gyermeke

A koronavírus, a kijárási korlátozás, tilalom az élet minden területére nagy hatással volt. Az emberek új elfoglaltságokat találtak maguknak, sokan otthonról dolgoztak, vannak, akiknek teljesen új hivatást kellett találni, mert a saját szakterületük szinte megszűnt létezni. A fotózásban a következő dolgok történtek, legalábbis amire én felfigyeltem:

- sok esküvőt, rendezvényt lemondtak, a hivatásos fotográfusok jelentősen kevesebb munkával számolhattak,
- számos fotózást le kellett mondani a rendezvényeken felül is, vagy azok megtartása a helyszínek miatt ellehetetlenült,
- népszerűvé vált az üres város mint téma,
- a kiesett portréfotózásokat virtuális fotósorozatokkal igyekezték pótolni.

Bár itthon nem sok jelét láttam az internetes kattintgatásnak, nemzetközi téren tele van vele a Youtube, valamint az Instagram. A virtuális vagy távfotózás bizony nem új dolog, amióta van webkamera, számos kísérlet irányult már ezen műfaj elismertetésére.

Tovább

Régi képeink színezése egy kattintással

Múlt hónapban jelentkeztem egy cikkel, amelyben írtam a kis felbontású képek nagyítási lehetőségeiről. A bemutatott ingyenes szoftverek meglehetősen kezdetlegesnek bizonyultak. A régi, fekete-fehér, szépia árnyalatú és megfakult képeinket azonban sokkal jobb eredménnyel színezhetjük ki - továbbra is ingyenesen. Lássunk két internetes alkalmazást, amelyek ebben a feladatban segíthetnek nekünk.

Tovább

Képeken a debreceni toronyház

A debreceni toronyház Hajdú-Bihar megye legmagasabb épülete. Az építmény Magyarországon is példásnak számít: 22 emeletével és 75 méteres magasságával fogadja a debreceni vasútállomáson áthaladókat. Az 1967-es tudósítások két éves határidőt számoltak az épület elkészülésére. A toronyház tehát a hetvenes évek eleje óta áll a belvárosban, mellyel a városkép egyik meghatározó elemévé vált. Közvetlen szomszédságában állnak üzletek, és a Debrecen Televízió épülete is.

Képnagyítás mesterséges intelligenciával

Az informatikával kapcsolatos tapasztalásaink során megtanuljuk, hogy a filmekben látott fényképnagyításokkal kapcsolatos trükkök nem valódiak. A le nem fotózott részletek, az alacsony felbontás használata miatt kivehetetlen alakok, az elmosódott arcok, bizony később sem lesznek láthatóak. Mégis fontos lehet néhány alkalommal az, hogy egy-egy képünkből nagyobb, részletesebb méret álljon rendelkezésre: szeretnénk az adott felvételt kinyomtatni, esetleg csak egy részletét szeretnénk felhasználni. Mint írtam, csodák nincsenek, de néhány szoftver azt ígéri, hogy - mesterséges intelligencia használatával - meggyőzően nagyít felvételeket. A következőkben ingyenes, online alternatívákat ajánlok a feladatra, a tesztképem pedig egy bő tíz évvel korábban készült telefonos fénykép. 

89477676_2941229309232252_7770726196546895872_n.jpg

Tipikus telefonos felvétel bő tíz évvel korábbról: kis, 1600x1200-as eredeti felbontás, kevés részlettel.

Tovább

Egy fotós szakma nyomában: still photographer / standfotós / filmfotós

A filmet és fényképezést kedvelő emberként én is megkapom a személyre szabott internetes hirdetéséseket, amelyeken keresztül gyakran hirdetnek fotós tanfolyamokat, vagy filmes képzéseket. Az egyik ilyen képzés azt ígéri, hogy filmfotósok lehetünk, azonban ennek a szakmának egy másik neve terjedt el a magyar nyelvben. Egyáltalán ki a film fotósa és milyen célt szolgál a munkája?

Tovább