Fotós sztorik

Fotós sztorik

a nap, amikor nagymenő fotós lettem

2021. június 02. - Nagy Sándor Zsolt

Nem gondoltam volna, de ez is a mércéje ennek.

Mint tudjátok, az interneten semmi sincs biztonságban. Sem az adataink, pláne nem a képeink, vagy a videóink. A fotósok általában kétféle dolgot tesznek a képeik védelme érdekében:
a, nem töltenek fel nagy felbontású verziót, helyette egy webbarát változatot (kicsinyített) használnak, illetve
b, sokan alkalmazzák a vízjelezést is.
Mindkettővel van gond, hiszen a vízjel nem mutat jól, valamint kiretusálható sok esetben. A kis verziót látva sokan szinte "éheznek" egy nagyobb, részletgazdagabb verzióra, amit én teljesen megértek.

A napokban egy ismerősöm szólt, hogy az egyik cikkemet vizslatta, és észrevette, hogy felbukkant a kép máshol is. Ekkor konkrétan nevettem rajta, mert a képek védelme ellen nem sokat tehetünk. Van ugye szerzői jog, de ezzel sokan nem foglalkoznak - és az ilyen jellegű eltulajdonítások után menni jogilag egy hosszadalmas dolog. A mai napon viszont láttam, hogy árulták is egy külföldi, de magyar nyelven is elérhető fake webshopban a képeimet, és a képeimet tartalmazó limitált füzetet. A webshop készítője valószínűleg a Behance oldalról és / vagy a blogról emelhette le a képeket. Nem volt rest, ugyanis egy 40 dolláros árcímkét határozott meg a füzet mellé, amelyet biztosan nem birtokolt sem fizikailag, sem jogilag. Az egyik célpont a blogon is bemutatott 'Panelek sorozat' volt, de felkerültek más budapesti városfotók is. Szerencsére az oldal már elérhetetlenné vált, de a google naplózta a webshop aloldalait, így a keresőben még mindig látható a képeim mellett lógó árcímke.

01023r.png

Most a méltán elfeledett Instagram profilomra is kiposztoltom a 'Panelek' sorozat egy részét. A képeket semmilyen német platformon nem árulom/árultam, pláne nem negyven dollárért. A füzetek csak és kizárólag tőlem szerezhetőek be privátban. Nincs tömeggyártása, és kereskedelmi forgalomban sem kapható. Ha szeretnél valamilyen képet, akkor valamelyik elérhetőségemen, vagy IG üzenetben jelezd a szándékod. :)

Összességében egy valami biztos: ha már megpróbálják továbbértékesíteni a munkádat, akkor lehet, hogy valamit jól csinálsz. És még ha ez egy teljesen fake oldal is volt, remélem senki nem fizetett be sem más, sem az én képeimre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8616580360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása