Fotós sztorik

Fotós sztorik

Kipróbáltam a cianotípiát

2022. március 07. - Nagy Sándor Zsolt

A cianotípia történetéről, hasznosságáról, elterjedtségéről most nem szólnék, ezeket sok helyen el lehet olvasni. Röviden összegezve a cianotípia egy olyan eljárás, ahol egy fényérzékeny felület segítségével készíthetünk ciánkék színű leképezéseket - akár a világunkból, akár "kontaktmásolással". A cianotípiát az egyszerű eljárások közé sorolják, ezért gyakori program lehet akár gyerektáborokban, kézműves programokon is.

A fényérzékeny folyadék adja a kép jellegzetes színét: ezt két [Ferri-ammónium-citrát és Kálium-hexaciano-ferrát(III) (vörösvérlúgsó)] vegyszerboltban kapható vegyszer desztillált vizes hígitásával kaphatjuk meg; vagy ha biztosra akarunk menni, egyenesen vásárolhatunk cianotípia kiteket/csomagokat, amelyekből több áll rendelkezésre itthon is. Én is csomagot választottam elsőre, viszont, ha valakinek tetszik az eljárás, gazdaságosabban tudja kivitelezni a folyamatot vegyszerek egyesével történő megvásárlásával.

Az általam is beszerzett egységcsomagban szinte minden megtalálható, ami a kiindulópontja a cianotípia elkészítésének. Ecset, a cianotípia oldatok, akvarell típusú felületkezelt papírok, és leírás. Ami viszont nincs és elengedhetetlen: egy vagy két üveglap (A4-es méretűt javaslok), csipeszek vagy kapcsok, üvegek az oldatok tárolásához, desztillált víz és opcionálisan uv-lámpa.

ciano01.jpg

A kontaktmásolási eljárást szerettem volna kipróbálni, így különböző méretekben, fóliákra nyomtattam fényképeket. Többszr próbálkoztam, mert sok tényező tudja rontani a kép minőségét: a napfény ereje és minősége, a nyomat minősége, az üveglap tisztasága, a felvitt vegyszer egyenletessége, stb.

Éppen ezért kevés jó cianotípiát készítettem, viszont megfogadtam, hogy a saját tapasztalatokból okulva újra neki fogok még futni ennek a kreatív tevékenységnek, hiszen ezzel a technikával egyébként pólóra, vagy más felületre is átvihetjük a képeinket.

Tapasztalatok kezdőknek és magamnak a jövőre nézve:

- hideg időben és/vagy váltakozó napfényben ne cianotípiázzunk: bepárásodhat az üveg a kezelt papír felett, ill. nem éri egyenletesen a papírt a fény;

- érdemes az elronthatatlan módszerrel kezdeni: leveleket, tárgyakat helyezni a fényérzékeny felületre, másolni őket. Majd ha az már jól megy, jöhetnek a kontaktmásolatok;

- jó minőségű akvarell papírt használjunk, ha tartós képeket szeretnénk.

ciano02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9217235148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása