Fotós sztorik

Fotós sztorik

Régi képeink színezése egy kattintással

2020. április 18. - Nagy Sándor Zsolt

Múlt hónapban jelentkeztem egy cikkel, amelyben írtam a kis felbontású képek nagyítási lehetőségeiről. A bemutatott ingyenes szoftverek meglehetősen kezdetlegesnek bizonyultak. A régi, fekete-fehér, szépia árnyalatú és megfakult képeinket azonban sokkal jobb eredménnyel színezhetjük ki - továbbra is ingyenesen. Lássunk két internetes alkalmazást, amelyek ebben a feladatban segíthetnek nekünk.

Elsőként előkerestem a családi mappánkból két képet: az egyik egy portréfelvétel, amely több mint száz éve készült. A másik pedig egy fotót tartalmazó képeslap, Hajdúböszörmény egykori látképével. A két szimpatikus fotót "leporoltam", és egyszerűen beszkenneltem őket. A következő beállításokat használtam: 200DPI, szürkeárnyalatos kimenet. Íme a két kiinduló kép:

 

latkep.jpg

portre.jpg

Első alanyunk a Colourise.sg.

A weboldalukon linkelt cikk leírja: korábban a fotórestaurátorok kénytelenek voltak kutatást végezni, hogy egy adott képen szereplő jelenség, tárgy hogyan nézett ki a valóságban. Ez a kutatás igen hosszúra is nyúlhat, mire hitelesen megismerjük, hogy egy-egy népviseletnek, tárgynak milyen színe lehetett. Ezután a manuális színezés következett. A sok tucatnyi órás munka helyett ajánlják alternatívaként a Colourise-t.
Miután bizonyítottuk, hogy nem vagyunk robotok, feltölthetjük a fekete-fehér képünket. Az eredmény kevesebb, mint egy percen belül láthatóvá válik és letölthető mindenféle vízjel, vagy méretbeli csökkentés nélkül.

colorized-image-comparison.jpg

colorized-image-comparison_1.jpgA Colourise a dicsért szoftverek közé tartozik és nem is dolgozik rosszul: a portrén a ruha, a bőr és a haj színét meglehetősen jól eltalálta. A városkép - bár kissé fakó - az út, a növényzet és a házak tetejei korrektül mutatnak.

Nézzünk meg még egy szoftvert, amely hasonlóan dolgozik. Az Image Colorization API szintén deep-learning modellt használ a képek színezéséhez.Természetesen itt is igaz, hogy minél részletesebb képet töltünk fel, annál tökéletesebb eredményt kaphatunk. A végeredmények alább láthatóak.

output_2.jpgoutput_1.jpg

A portrén a fából készített könyöklő sokkal élethűbb színt kapott, a ruha, a haj pedig hasonló mint az első esetben. A háttér és az arc kevésbé sikerült jól a portrén, viszont a tájkép esetében sokkal szebb eredményt hozott az akalmazás.

Tetszik, de mi is ez a deep-learning színezés?

A hagyományos képrestauráció tehát tudományos kutatómunkán és manuális színezéssel jár. Szoftveres esetben a program azonosítja a fotón látható elemeket, és azok alapján adja meg a kitalált, valószínűsíhető színt. Ha egy tárgyat nem tud beazonosítani, annak színe bizonytalan, valóságtól eltérő lehet. A program nemcsak találomra generál színt, hanem a folyamat egyik lépéseként ellenőrzi is azt, hogy fotorealisztikus-e vagy sem. 

Részletesebb leírás a modell működéséről (angol): https://blog.data.gov.sg/bringing-black-and-white-photos-to-life-using-colourise-sg-435ae5cc5036 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2015621174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2020.04.19. 20:53:09

Kiprobaltam egy szines foton, amit elotte szurkeskalassa alakitottam. Alapvetoen csak az eg kek szinet es az arcok szinet ismerte fel, minden mas csak egy szepia hatast kapott, ami egy barnas-sargas alapszin. Az utolag kezzel festett, mara megsargult regi kepeslapok szinvilagat hozza, de a fentieken kivul egyetlen szines feluletet sem talalt el. (a kepen nagy elenksarga aszfaltra festett jeloles, szines hirdetotablak es par elenk szinu jarmu is volt, mind maradt szurke, reszben szepia hatassal felulcsapva, reszben az eredeti sima szurkekent) Grafikus effektusnak jo, szakertoi algoritmuskent viszont csak a fenti ket dolgot ismeri fel.

A masodik jobban elbukott, ott meg az eg kek szine sem lett meg, ellenben elenk narancssarganak latja a bezs szint es szurkenek a keket, tovabba a szepia effektus is sokkal gyengebb lett. Ahogy nezem a cikkben szereplo foton levo nonek lehetett akar piros vagy kek diszitesu bluza is, de az mindket esetben fekete maradt.

Ugyan valamire jok ezek a MI iranyitotta szinezo programok, de nagyon nagyon messze vannak barmilyen hasznalhato eredmenytol.

CCnick 2020.04.19. 20:58:59

Komolyan kérdezem, honnan tudod, hogy milyen színű volt a csaj ruhája, a szoba fala, a könyöklője és a haja? Pont annyi erővel lehetett feketehajú lány fehér ingben aki egy pasztelzöld könyöklőn támaszkodik a háttér meg egy vízparti narancsoskékesnaplementés színvilág jobboldalt alul zöld növénnyel.

CCnick 2020.04.19. 21:07:49

Kipróbáltam M.J. Thriller borítójával a 2. weboldalt, Jacksonnak szép rózsaszín lett az arca és a vakítófehér ruhája is kapott egy szép rózsaszín tónust :) Keményen megdolgozott vele a mesterséges unintelligencia :)

CCnick 2020.04.19. 21:14:56

Ez vicces játék, kicsit rasszista a deap learning, a 2. weboldalt nézegetem és úgy tűnik, hogy szerintük minden ember színe halványrózsaszín.

TheRminator 2020.04.19. 21:24:20

Amatőr gagyi a végeredmény. Egy gyönyörű ff fotót ezzel csak elb...ni lehet. Főleg, mikor olyan fotókat szinezgetnek, mikor a szines fotózás még nem volt megfizethető. Ez olyan, mint régebben az intagram fotók régiesítése. Minden bohóc ezt használta. Eszembe nem jutna ilyen vackokat bármire is használni. Igaz csak 20 éve foglalkozok fotóretussal.

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2020.04.20. 09:40:44

@kvp:
Természetesen lehetett más színe is. Írtam a cikkben is, hogy "találgat" a program.
Ezeknél ügyesebb programnak ezt mondják: www.myheritage.com/incolor , de nekem ide nem sikerült beregisztrálni, függetlenül, hogy a múlt héten még ingyenes próbaidőszakjuk volt.

CCnick 2020.04.20. 09:52:10

@Nagy Sándor Zsolt: "Természetesen lehetett más színe is."

vs.

"a portrén a ruha, a bőr és a haj színét meglehetősen jól eltalálta" "a fából készített könyöklő sokkal élethűbb színt kapott"

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2020.04.20. 10:23:17

@CCnick:
A fekete szereplőknél tényleg nagyot bakizik akkor. Nem próbáltam ki. :)

Az eredeti angol cikk is említi és ide is beleírtam, hogy egy valószínűsíthető színt ad meg a felismert képterületnek. Ha nem jól ismeri fel a területet, akkor foltos lesz, mint pl. a második körös portrén az arc. Ettől még élethúbbnek érezhetem a könyöklőt a másik színezett képhez képest, mert vannak elképzeléseim egy megmunkált fa színéről. Lehetett teljesen más színe is, de egy "egyperces" programtól ez egy jó eredmény.

CCnick 2020.04.20. 12:35:40

@Nagy Sándor Zsolt: érezni érezhetsz bármit de az élethű az azt jelenti, hog olyan mint a valóságban. Mivel nem ismered az eredeti színét így értelmetlen az épethű fogalmat alkalmazni. Max neked szimpatikus lesz az eredmény. Csináltam egy képet egy halom pirospólós kínai melósról, lett belőlük kékpólós ferdeszemű európai.
süti beállítások módosítása