Fotós sztorik

Fotós sztorik

Képnagyítás mesterséges intelligenciával

2020. március 16. - Nagy Sándor Zsolt

Az informatikával kapcsolatos tapasztalásaink során megtanuljuk, hogy a filmekben látott fényképnagyításokkal kapcsolatos trükkök nem valódiak. A le nem fotózott részletek, az alacsony felbontás használata miatt kivehetetlen alakok, az elmosódott arcok, bizony később sem lesznek láthatóak. Mégis fontos lehet néhány alkalommal az, hogy egy-egy képünkből nagyobb, részletesebb méret álljon rendelkezésre: szeretnénk az adott felvételt kinyomtatni, esetleg csak egy részletét szeretnénk felhasználni. Mint írtam, csodák nincsenek, de néhány szoftver azt ígéri, hogy - mesterséges intelligencia használatával - meggyőzően nagyít felvételeket. A következőkben ingyenes, online alternatívákat ajánlok a feladatra, a tesztképem pedig egy bő tíz évvel korábban készült telefonos fénykép. 

89477676_2941229309232252_7770726196546895872_n.jpg

Tipikus telefonos felvétel bő tíz évvel korábbról: kis, 1600x1200-as eredeti felbontás, kevés részlettel.

 Let's Enhance

letsenhance.io egy kellemes felületű oldalként jelenik meg a böngészőben. Fontos, hogy ingyenesen regisztrálnunk kell és akkor öt felvételt javíthatunk fel. További képeket csak csomag vásárlásával tudunk nagyítani. Az eredeti kép egy 1600x1200-as felbontású fotó volt, a Let's Enhance egy 6400x4800-as képet készített belőle, ráadásul pillanatok alatt. Ez egy négyszeres nagyítás, így a Photoshop-ban egymás mellé tettem a két képet: az eredetit 400%-os méretben (bal oldali), a szoftver által generáltat 100%-on nyitottam meg (jobb oldal kép). 
letsenhance_io_-comp.jpg

Szembetűnő a különbség! A Nagytemplom toronyóráján jobban kivehetőek a számok, és a díszítő motívumok is élesebben látszanak.

BigJPG.com

A Bigjpg.com-ra már nem kell regisztrálnunk, valamint akár nagyobb, 3000x3000px méretű felvétellel is megbirkózik. Az oldal közli a munkafolyamat állását, kb. 40 percnyi munkaidőre van szüksége. Ez nagyon sok idő, főként a Let's Enhance-hez képest, amelynek mindössze néhány másodpercre volt szüksége. Az eredmény is talán rosszabb, mint előző alkalommal. Ezúttal a kép egy másik részletére nagyítottam rá, íme az eredmény.

bigjpg_test.jpgAz árnyékokon és az élesebb széleken láthatunk némi változást, de összességében semmilyen részletet nem tudunk szabad szemmel kivenni. Negyven percnyi várakozás inkább kiábrándító ezért az eredményért, mintsem elfogadható.

 

Deep Image

A deep-image.ai szintén egy gyors működésű oldal, ráadásul modern kezelőfelülettel rendelkezik. Az 1600x1200-as képecske a négyszeres nagyításhoz túl sok volt, így háromszoros nagyítással próbálkoztam. Itt több opciót is beállíthatunk, méghozzá azt, hogy szeretnénk-e eltávolítani a JPG-es tömörítésből adódó anomáliákat vagy sem. Én ezt most a példa kedvéért beállítottam, de mivel rossz eredményt hoz ki az alkalmazás, megpróbálkoztam a "Remove Artifacts" kikapcsolásával, de ez sem segített. A képet elszínezi és rosszabb  az eredmény, mint amikor simán csak belenagyítok a képbe.

deep-image_3_kep.jpg

A Deep-Image nem boldogul el egy tíz évvel ezelőtti telefonos képpel: jobb eredményt kapunk, ha simán csak belenagyítunk (bal oldalon) a képbe a képnézegetővel. A középső Remove Artifacts funkcióval, a jobb oldali anélkül készült. Mindkét kép erősen elszíneződött, csúnya lett.

 

ImageUpcaler

Az imageupscaler.com egyszerűbb kezelőfelülettel rendelkezik. A program 10-60 másodperces munkaidőt kér tőlünk.imageupscaler_oh.jpg

A képünkkel úgy tűnik most sem jártunk sikerrel. Nem tudom, a folyamat melyik részén bukott el, de az eredmény rosszabb lett, mint a "sima belenagyítással". 

Futott még: a waifu2x.udp.jp kétszeres nagyítást ígér, fő területe az anime-stílusú grafikák javítása/nagyítása. A tesztképünkkel gyakorlatilag semmit nem csinál, pontosan ugyanolyan lesz a végeredmény, mintha csak a képnézegetőben elkezdenénk nagyítani.

 

De hogyan is működik ez?

We analyzed different compression methods and trained our networks to learn how the details usually get lost. Thereby Let’s Enhance regenerates pixelated areas without blurring them out to smooth the transition. - Let's Enhance

 

These technologies are better and better every day, so images that we're unable to enhance today may be enhanced tomorrow. -Deep-Image

 

Basically, Image Upscaler draws lacking pixels on the place of large ones. It was built with the help of Artificial Intelligence. 

First, GAN Generative Adversarial Networks (GAN) has been trained in a tremendous photo library. It helps the app to understand how the land, buildings, etc should look like. Now, when you upload the picture, Image Upscaler scans it, understands what the object is, and then draws the rest of the pixels. As a result, you get a resized photo of high quality. - ImageUpscaler

Három különböző alkalmazás, hasonló működéssel, mégis eltérő eredményekkel. Ezek a szoftverek elemzik a kép tömörítési tulajdonságait, valamint a képen látható elemeket. Ezek alapján próbálják meg úgy javítani a képeket, hogy azok élesebbnek tűnjenek, mint az eredeti felvétel. A Let's Enhance esetében ez sikerül is, hiszen az általa hozott eredmény magasan kitűnik az összes többi közül.

Megjegyzés: számos teszt és ajánló érhető el az interneten ezekhez és más hasonló szoftverekhez. Viszont legtöbbször ezeket úgy valósították meg, hogy egy profi képet egyszerűen lekicsinyítettek. Úgy gondolom, ez nem segíti a teszt hitelességét, mivel ezeket a szoftvereket pont azért használnánk, mert egy régi/ erősen tömörített / telefonos képből szeretnénk valami jobbat kihozni.

Talán néhány év múlva már olyan technológia lesz a kezünkben, hogy egy rosszul sikerült, vagy régi fényképet úgy láthatunk, hogy az megfeleljen a kor technológiai elvárásainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1315512748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2020.04.19. 20:49:43

Az elsőn sincs semmi plusz részlet a sima nagyításhoz képest csak némi zajszűrés teszi szebbnek tűnővé a képet.
süti beállítások módosítása