Fotós sztorik

Fotós sztorik

Egy sima, egy fordított: Újabb kalandozások eldobható gépekkel

2020. január 13. - Nagy Sándor Zsolt

Tavaly májusban számoltam be az Ilford XP2 filmet használó Harman egyszer használatos kameráról. Az Instagramon szerettétek a vele készült képeket, a komment szekció és a szavazás eredménye alapján a gép népszerűsége vegyes volt. Ami nagy különbség a tavalyi és az idei tesztalany között, hogy az eredménnyel ezúttal én sem voltam elégedett.

cikk_masolata.jpg

Az ijesztő külsejű gépecske csak a védőborító levétele utána néz így ki, de talán már ezek alapján is megvan előítélet: nem ezzel készülnek el életünk képei.

Az idei első tesztalany tehát a Müller víz alatti kamerája, mellyel 27 fotó készíthető ISO400-as értéken. Első fogásra a gép kellemes; játékos narancssárga színekben pompázik. Jól látható, hogy tényleg meg lehet vele kísérelni a víz alatti képek készítését, mivel egy gumírozott réteg a műanyag védőtok alatt nem engedi át a nedvességet. A gép szétszedése egyébként meglehetősen egyszerű volt, míg a Harman kameráját csak roncsolva lehetett szétszedni, ez szinte teljesen sértetlenül megúszta a szétbontást és a film kivételét.
Összességében azonban ennyi pozitívumot lehet leírni a gépről. Még azt sem említi a borító, sem a hozzácsatolt szöveges leírás, hogy milyen típusú film van betöltve a gépbe. A film elhasználása után látható, hogy egy névtelen iso400-as színes filmmel készítettük a képeinket. Az igazi letörtség azonban mégis az előhívás után jött rám: a képek felén szinte semmi sincs, ugyanis túl sötétben kíséreltem meg vele fotózni. A négyes metróvonal megállóinak egyenletes világítása nem állta ki a próbát, a téli délután kettő környéki napos idő is alig-alig. Egy sötét sikátorban készült próbakép csak fekete-fehérben volt megmenthető.

eldobhato_1_masolata.jpg

teszt_1_masolata.jpg

teszt_2_masolata.jpg

teszt_3_masolata.jpg

teszt_4_masolata.jpg

teszt_5_masolata.jpg

Mindent összevetve, bár készültek elfogadható képek is, a tekercs nagy részét még szkennelni sem volt érdemes. Víz alatt csak egy képet készítettem, de abból is csak foltok látszanak. Úgy gondolom, megfelelő tájékoztató nélkül nehéz belőni, milyen fényviszonyok mellett készíthetünk elfogadható képet, mert a 27 tesztfotó alapján semmilyen fénymennyisség nem elég ennek a gépnek (és filmnek). Korábban el tudtam volna képzelni, hogy gyerekek használják a gépet egy nyaralás vagy strandolás alkalmával, de az okostelefonok idejében már ez is kevésbé valószínű.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr10015407670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása