Fotós sztorik

Fotós sztorik

Kihagyhatatlan könyvek a fotózásról és vizuális kommunikációról

2019. október 04. - Nagy Sándor Zsolt

Az elmúlt évek során sok könyv megfordult a kezemben. Vajon meg lehet ismerni a gyakorlatorientált vizuális kommunikációt vagy a fotózást könyvekből? A listában a témához kapcsolódó kedvenc könyveimet találjátok meg. Erősen szubjektív ;).

Bo Bergström: Bevezetés a vizuális kommunikációba
Kulcsszavak: vizuális kommunikáció, tankönyv, magyar nyelvű

Ez a nem véletlenül színgazdag könyv nem csak a külseje miatt érdemes a fellapozásra. A marketing, reklám, kreatív tervezés területére vágyók egyik biztos alapműve, mivel a kommunikációs stratégia mellett a designról az üzenetről is sok szó esik. Nekem a színekkel kapcsolatos fejezet a kedvencem és pont azért mert a könyv közérthető, nem különböző elméletek útján kívánja megmutatni a hatékony vizuális kommunikáció elemeit, hanem számos gyakorlati példán keresztül.

dsc_7645.jpg

Piotr Sztompka: Vizuális szociológia
Kulcsszavak: szociológia, vizualitás, fotográfia, fotóműfajok, tankönyv

A kétezres évek végén a PTE a Gondolat Kiadóval együttesen egy könyvsorozatot indított Kommunikáció- és kultúratudományi tanulmányok címmel. A sorozat egyik darabjaként olvasható a lengyel szerző Vizuális szociológia című munkája is. Ha érdekel minket a fényképészet, a szociológia vagy az antropológia ez a könyv biztosan tetszeni fog nekünk. Hihetetlenül szemléletesen szedi össze a szerző azt, hogy milyen dolgokat figyelhetünk meg kizárólag képek által. Megismerhetjük a társadalom hozzáállását a fényképezéshez, valamint egy tréning segítségével a vizuális képzeletünk is növelhetjük. Ez a könyv egy instant kedvenc!

John Berger: Ways of Seeing
Kulcsszavak: képelemzés, festészet, vizuális kommunikáció

Animals painted like pieces of furniture with four legs.

John Berger könyve magyarul is megjelent (Mindennapi képeink címmel), ám beszerezhetetlensége miatt hozzám is az eredeti angol nyelvű kötet jutott el, amely egyébként itt részleteiben elolvasható. Berger könyve nem kizárólagosan a fotográfiáról szól, hanem a látás és az ábrázolás módjáról. Festményeken keresztül értelmezi a képeket, de egyéb grafikák, képes hirdetések is tárgyalásra kerülnek.

John Freeman: A tájkép
Kulcsszavak: fotográfia, digitális képszerkesztés, tájkép, tankönyv

Freeman több könyvet is megjelentett, többek közt A fényképezés enciklopédiáját, jelent meg portéról szóló kötete, tőle mégis A tájkép van meg a polcomon. Hogy miért? Anno, amikor szerettem volna beletanulni a fotózásba, csak és kizárólag tájképeket szerettem volna csinálni, amihez ez a könyv is adott hasznos tanácsokat. Freeman könyve nemcsak azért jó, mert bemutatja a perspektíva működését példafotókán át, hanem egyaránt említi az analóg és digitális eszközöket is, valamint egy rövid képszerkesztési fejezetet is elénk tár.

Horányi Özséb (szerk.): A sokarcú kép
Kulcsszavak: egyetemi tankönyv, tanulmánykötet, képelmélet

A könyv felsőoktatási tankönyvként jött létre, de ez ne vegye el senki kedvét attól, hogy nekiüljön. A tanulmánykötet ugyanis a képek logikájáról szól. Több tanulmányt olvasva merülhetünk el abban, hogy mi a reprezentáció, mikor reprezentál-e a kép egyáltalán valamit. A szimbólumok mellett a képek kommunikatív használatáról is szól egy hosszabb fejezet, amely David Novitz könyvének egy rövidített változata (a könyv nem jelent meg magyar fordításban önállóan, így nagy öröm, hogy elérhető egyáltalán). Bár az összes könyv közül ez számít a legnehezebb olvasmánynak, mégis, annak aki képekkel szeretne foglalkozni, annak érdemes beleolvasnia.

Szilágyi Gábor: Daguerre
Kulcsszavak: fotótörténet, daguerrotípia, fotótechnika

Hiánypótló alkotás jelent meg a nyolcvanas években, melynek segítségével elmélyedhetünk a fényképészet kezdetében. A könyvet egy képmelléklet is kiegészíti, így láthatjuk is, miről ír a szerző. A könyv gyakorta feltűnik szakszövegek szakirodalomlistáján - nem  véletlenül.

 

Neked mi a kedvenc témához kapcsolódó könyved?

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8915187896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása