Fotós sztorik

Fotós sztorik

Fotó-sztori: Szamár gázmaszkban

2020. január 26. - Nagy Sándor Zsolt

Szamár gázmaszkban? Az 1916-ban készült felvétel a bizonyíték arra, hogy ez is megtörténhet. A fotó igencsak nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években, még faliképeket is lehet vásárolni a világháborús fotóból.

katonak_es_szamar.jpg

Mi a kép sztorija?
A kép 1916-ban, az első világháború alatt készült Németországban. A fényképen két német katona látható (egyikük jeggyűrűvel), közöttük a szamaruk, mindhárman gázmaszkot viselnek. A lovak, szamarak, kutyák és a galambok viselték a legrosszabbul a terjengő mérges gázokat, de mivel hasznosak voltak, így ezeket az állatokat védeni kellett. Ebben az időszakban a lovak, szamarak, öszvérek, tevék szállították az élelmet, valamint az elsősegély készleteket a fronton lévő férfiaknak. A galambokat is különösképp óvni kellett, mivel az üzenetek továbbításában nagy szerepük volt. A felvétel tanúsága szerint a szamár nem egy speciális, lovakra tervezett maszkot visel, azok később terjedtek el. A katonák csacsija egy emberi maszkot kapott (típusa: M15 Gummimask), viszont látszik, hogy ez az állat orrlyukait nem is fedi le teljesen.

 

Forrás: rarehistoricalphotos.com, Flickr.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr615427866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisi9 2020.01.26. 21:02:39

Tetszik a fotó még nem találkoztam vele korábban.
Viszont rákerestem én is a képre (google images) és ott van hogy a spanyol polgárháborúban készült a kép. Nem vagyok jártas benne, hogy ez az öltözet német vagy vagy spanyol lenne?

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2020.01.26. 23:55:25

@Krisi9: Az Alamy képvásárlós oldal valóban másképp taggelte be a képet, de minden más forrás és megbízható képügynökségek is első világháborús vonatkozást említenek.

Szíriuszi Zsidó Gyíkember 2020.01.27. 11:11:31

No offense, nem kötözködésből, de én komolyan nem értem, hogy mi ebben a fotóban az ekszkjúz. Kábé hatezer fotó található a neten gázálarcos lóról. Ezelőtt fél évvel volt egy plakát I. Világháborús fényképtárlatról, azon is ilyen volt látható. Sőt, az általános iskolai törikönyvben is volt ilyen kép.
süti beállítások módosítása