Fotós sztorik

Fotós sztorik

Nem vagyunk biztonságban az Instán - két dolog, amin meg fogsz lepődni

2020. augusztus 14. - Nagy Sándor Zsolt

A legutóbbi cikkben az Instagram legproblémásabb hiányosságait és funkcióit gyűjtöttem össze. Némi keresgélés azonban ráébresztett arra, hogy a privátnak hitt tartalmaink egy részét bárki láthatja anélkül, hogy mi tudnánk róla.

0001.jpg

Nézd meg bárki sztoriját és highlight-ját anélkül, hogy ő tudná

Szerencsére ez csak a nyilvános profilokon működik, a privát fiókok biztonságban vannak. Sokan előszeretettel használják a Stories funkciót arra, hogy 24 órán keresztül megjelenítsenek valamit a profiljukon. Éppen emiatt vannak, akik óvatlanok, és megosztanak olyan tartalmakat is, amelyeket általános posztban nem tennének ki a profiljukra. Azért olyan népszerű a Stories funkció, mert a 24 óra leforgása alatt megnézhetjük azt, hogy ki nézte meg az adott tartalmunkat. Így akár arra is fény derülhet, hogy van egy hódolónk vagy titkos követőnk is, de azt is láthatjuk, hogy egy-egy hirdetés okán hány új felhasználó jutott el a profilunkig (és a sztorinkig). 

A storyinsta.com és hasonló szolgáltatások segítségével akár bejelentkezett fiók nélkül vagy inkognító módban is láthatjuk az általunk érdekes profilt - anélkül, hogy ezt a profil tulajdonosa megtudná.

Megoldás: ha valóban csak egy szűk körrel szeretnénk megosztani valamit, arra a legbiztonságosabb mód a privát profil használata vagy a privát üzenetben való tartalommegosztás.

 

Bárki láthatja a profilképedet nagyban

A profilkép mindig nyilvános - ezt már megtanultuk a Facebooktól. Viszont, hogy nagy méretű is? Bizony! A rendszer a profilképeket 1080p méretben tárolja el, és ez bizony nagy méret ahhoz, hogy minden részletet jól kivehessünk rajta. 
A trükkhöz elég mindössze a izuum.com oldalra navigálni, beírni a profil linkjét, és már láthatjuk is a nagyméretű fotót! Nyilvános és privát profilokkal is működik!

Megoldás: ha nem szeretnénk, hogy nagyítható legyen a képünk, feltöltés előtt méretezzük át a profilképünket 150x150 pixelre, vagy minél kisebbre. Ez pontosan elég lesz ahhoz, hogy a miniatűr nézetben jól kivehetőek legyünk, de trükközéssel se legyenek láthatóak további részletek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotossztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4816139600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalas 2020.08.15. 09:32:18

jó kis oldal ez a második, olyan nincs ahol a feltöltött képeket lehet előhívni nagyban? azt tudom, hogy valahol az oldal forrásából is ki lehet nyerni, de nem annyira könnyű

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2020.08.15. 10:22:26

@oldalas: De, van rá egy egyszerű módszer. Böngészőben működik.

1. Megkeresed a poszt linkjét.
www.instagram.com/p/CDEn1gBl0yv/

2. A poszt linkje után beírjuk a "media/?size=l" szöveget.
A kész link: www.instagram.com/p/CDEn1gBl0yv/media/?size=l

Ha egyébként erre rányomunk egy Entert, akkor egy másik link képződik, de a végeredmény az lesz, hogy megkapjuk a többnyire 1080p-s tömörített fotót.

oldalas 2021.03.17. 10:47:48

@Nagy Sándor Zsolt: Lenne még 1 kérdésem: A korlátozott profilokat, hogy lehet megnézni? Csak annyit ír, hogy elmúltál már 18 éves? De semmi lehetőséget nem ad, hogy igazoljam magam vagy valami.

A cikkben a kettes linken szerintem már nem lehet megnézni a képet, de találtam egy másikat:
www.instafollowers.co/instagram-profile-picture-size

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2021.03.22. 22:00:14

@oldalas:
Köszi az észrevételt, ezek az oldalak jönnek-mennek, egyik megszűnik, másik lép a helyébe.
Ha valamelyik link megszűnik, elég ha beírjuk a google keresőbe, hogy
"instagram story viewer" illetve "instagram profile pic full" és rákattintunk a megfelelő találatra.
Az www.instadp.com/ oldal most egészen jól működik: profilkép, sztorik, reel-ek is leszedhetők.

Nagy Sándor Zsolt · fotossztorik.blog.hu 2021.03.22. 22:11:39

Annyit még hozzátennék, hogy privát IG profilok képeinek megnézésére nem tudok lehetőséget - és biztonsági okokból valószínűleg nem is oldható meg ez; az Instagramra mint vállalatra nagyon rossz fényt vetne.
Sok oldal kínál mégis ilyen "szolgáltatást", de ezek kamuk (Likecreeper, privatephotoviewer).
Illetve - el tudom képzelni - hogy bizonyos szolgáltatások mögött állnak olyan emberek, akik valamiféle rögtönzött profillal megpróbálják bekövetni a privát profilt, és aztán, ha kapnak engedélyt, annak tartalmát lementik - de ebbe nem is mennék bele.
süti beállítások módosítása